Борислав Геронтиев взема Националната награда за лирика “Иван Пейчев”

08:43, 13 дек 15 / Култура 25 921 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Писателят Борислав Геронтиев е тазгодишният носител на Националната награда за лирика “Иван Пейчев”. Това обяви за Topnovini.bg председателят на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев.

Престижното отличие Геронтиев получава за книгата “Моята антология” и за цялостен принос към съвременната българска литература.

Творецът е шестият носител на наградата учредена в Шумен.

Церемонията по награждаването ще бъде на 16 декември от 17.30 часа в Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров” в Шумен.

Лично кметът на града Любомир Христов ще връчи на победителя плакета “Ангелско перо”, дело на художника Валерий Желязков и левовата равностойност на 1 500 евро, осигурени от Общината.

На церемонията ще присъства още председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който е и председател на журито на Националната награда за лирика “Иван Пейчев”.

Борислав Геронтиев е изразил желание да дари част от паричната награда за финансирането на издаването на книга на млад поет от Шумен, който още няма първа стихосбирка.

Борислав Геронтиев е роден на 12 август 1943 г. в село Градище, Шуменско. Завършва българска филология в Софийския университет. Трудовата му биография започва през 1963 г. като стругар в завода за товарни автомобили „Мадара“ в Шумен. Година по-късно започва работа като журналист във в. „Шуменска заря“. През 1969 г. става редактор в националното радио. Развитието му продължава във в. „Студентска трибуна“, където преминава през постовете завеждащ отдел, заместник-главен и главен редактор от 1970 до 1978 г. В продължение на дванайсет години е и зам.-главен и главен редактор на младежкия вестник за литература и изкуство „Пулс“. През 1990 г. той става директор на програма „Христо Ботев“ в БНР, а година по-късно оглавява магазинното списание „Модева“.

Геронтиев е на работа в БНТ от 1995 г. като ръководител на направления „Художествени програми“, „Фолклор“ и „Култура“. В периода 2004-2011 г. е програмен директор.

Автор и водещ на предаване в поп фолк радиото на Кеворк Кеворкян „Сигнал плюс“. Прави предаване и в музикалната телевизия „Планета“, за което през 2004 медията го награждава.

Автор е на над 20 книги с поезия, проза и публицистика, сред тях „Име на песен” (1970), „Спомени за вино“ (1981), „Кладенец в двора“ (1985), „Бродове“ (1978), „Песните на моя народ“ (1987), „И става все по-страшно“ (1993), „Ти ли си оня, който…“ (1994).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама