Условна присъда за варненец, причинил смъртта на почетен гражданин на Шумен

10:06, 01 дек 15 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едногодишна условна присъда получи Добри Маринов от Варна, който причини катастрофа, довела до кончината на удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен" през 2009 г. Александър Русев. Той бе един от основателите на Аероклуб - Шумен, заслужил майстор на спорта, с принос в развитието на безмоторното летене и обучението на безмоторни и моторни летци.

Делото се гледа по съкратено съдебно следствие.

От документите по делото става ясно, че на 6 март миналата година около обяд 67-годишният Добри Маринов е пътувал по пътя Силистра-Шумен-Ямбол. Той шофирал лекотоварен автомобил „Пежо Боксер”. От село Васил Друмево към Шумен пътувал 80-годишният Александър Русев с „Фолксваген Голф”. Той спрял на стопа на кръстовището с главния път, след което потеглил. Секунди по-късно „Пежо”-то, управлявано от Маринов, блъснало „Голф”-а. Ударът бил страничен и завъртял лекия автомобил. Маринов слязъл и се обадил на телефон 112. Пристигнала полиция и линейка, която откарала ранения Александър Русев в МБАЛ Шумен.

Два дни по-късно възрастният мъж починал в следствие на тежка черепно-мозъчна и гръдна травма.

В представената техническа експертиза се пояснява, че Добри Маринов се движел със 75 км/ч при ограничение 60 км/ч в района на кръстовището, когато възникнал инцидентът. Когато забелязал „Голф”-а мъжът натиснал спирачка и завил наляво, излязъл от дясната лента, минал през средната и тогава – в най-лявата лента на пътното платно ударил автомобила на Русев.

Според експертите инцидентът би могъл да бъде избегнат, ако „Пежо”-то не било завило, а със задействани спирачки било продължило направо в най-дясната лента.

Състав на Шуменския окръжен съд призна Добри Маринов за виновен за предизвиканото произшествието, довело до смърта на Александър Русев при условия на съизвършителство от страна на самия Русев, тъй като той отнел предимството на „Пежо”-то, което се движело по главния път.

Присъдата, която определи съда, е под минимума от 2 години и Маринов получи едногодишна условна присъда. Той губи и правото си да управлява автомобил за същия период. Съдът постанови и Маринов да заплати разноските по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама