Шумен може да загуби 1.1 млн. лв. по проекта „Оттука започва България”

14:37, 25 ное 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има опасност да бъдат загубени 1.1 млн. лв. заради забавяне и некачествено строителство по проекта „От тука започва България“, съобщиха от общинската администрация. Няма никаква възможност за удължаване на сроковете за изпълнение, е станало ясно от срещите и разговорите на кмета Любомир Христов в Министерството на регионалното развитие и благустройство.

Днес той поиска спешна среща с изпълнителите на строителните дейности, които по проект трябва да приключат до 31 декември.

Предстоят довършителни работи по изграждането на туристическия информационен център в НИАР „Мадара“, на посетителския център на Шуменската крепост и къщите във възрожденския комплекс.

Ще бъде пренаредена и част от паважната настилка на улица „Цар Освободител“. „Необходими са спешни действия, за да приключим със строителните дейности“, каза на срещата Любомир Христов.„В противен случай, освен че ще загубим повече от милион и сто хиляди лева, общината ще понесе и допълнителни тежки финансови санкции за неизпълнение на проекта в разписания срок“, каза кметът.

На срещата днес присъстваха ръководителят на проекта Митко Киров, бивш заместник-кмет по стопанските дейности на община Шумен, и представители на строителите. Изпълнител на целия проект е ДЗЗД „Рестбилд“ - Шумен, в което участват държавната фирма „Реставрация“ ЕАД и шуменската фирма „Билдингстрой експрес“.

Строителите заявиха, че имат готовност да работят, ако времето позволява, и до 10 декември да приключат със строителните дейности.

Topnovini.bg припомня, че проектът, на стойност 3.2 млн. лв., започна официално през август 2012 г., но същинските дейности стартираха две години по-късно.

През месец февруари тази година бяха отпуснати допълнителни 60 хил. лв. от бюджета на Община Шумен за четирите възрожденски къщи на ул. „Цар Освободител” с аргумента, че проектът за обновяване на сградите е правен през 2011 г. и се оказало, че има проектантски пропуски.

В последствие през август допълнителните разходи по къщите бяха увеличени с още 147 500 лв. без ДДС за спасителни и укрепителни дейности на къща “Братя Среброви”. Проблемната сграда имаше нужда от изцяло нова носеща конструкция, което наложи изграждането на нов метален скелет за укрепване на къщата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама