Шумен се сдоби с прозорци към небето

12:34, 29 окт 15 25 828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова астрономическа обсерватория бе открита днес в Шумен. Тя се намира до посетителския център на паметник „Създатели на българската държава" на Шуменското плато.

Съоръжението има два купола, в които ще бъдат поставени два професионални телескопа -40-сантиметров и 25- сантиметров. До няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно.

Те ще бъдат свързани с компютър и наблюденията ще се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията.

До нея ще имат достъп студенти, ученици, учени-астрономи и всички шуменци. Обсерваторията ще отвори врати за наблюдения през март-април догодина, след поставяне и тестване на телескопите. Оттук ще могат да се наблюдават звездите и интересни астрономически явления като затъмнения, пасажи на планетите и др. обясни астрономът Сунай Ибрямов от Шуменския университет.

„Изграждането на обсерваторията е важна придобивка за шуменския регион. Тя ще се използва като образователен център за природни науки, тук ще се организират изложби и ще се провеждат различни инициативи. С обсерваторията се поставят основите на първия природно-научен комплекс за нашия град”, каза в словото си при откриването директорът на Природен парк „Шуменско плато” Сашо Кунев.

Той благодари на колегите си, на строителите от фирма „Барс” и преподавателите от Шуменския университет.  

Обсерваторията сбъдва дългогодишната мечта на учените от Астрономическия център на Шуменския университет в града ни да има такова съоръжение.

 „Така ще подарим на нашите съграждани и гостите на града две очи към небето, там където са отправени и нашите погледи на професионални астрономи”, каза проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение.

Тя припомни, че телескопите са купени преди 7 години за над 150 000 лв. Оттогава университетът подема инициативата за изграждане на подходяща сграда, където те да бъдат монтирани.

Летният информационен център, оборудван с обсерватория  е част от проекта Устройство и управление на природен парк Шуменско плато, финансиран по европейската програма „Околна среда 2007-2013”.

Общата му стойност е 4.9 млн.лв. През юни, по същия проект бе открит и административно-информационен център на входа на „Кьошковете”. По проекта бе направено и цялостно обновяване на туристическата инфраструктура в парка – на основните маршрути и всички заслони. Остана да завърши само благоустрояването на пещерата „Бисерна“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама