Нова астрономическа обсерватория бе открита днес в Шумен. Тя се намира до посетителския център на паметник „Създатели на българската държава" на Шуменското плато.

  Съоръжението има два купола, в които ще бъдат поставени два професионални телескопа -40-сантиметров и 25- сантиметров. До няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно.

  Те ще бъдат свързани с компютър и наблюденията ще се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията.

  До нея ще имат достъп студенти, ученици, учени-астрономи и всички шуменци. Обсерваторията ще отвори врати за наблюдения през март-април догодина, след поставяне и тестване на телескопите. Оттук ще могат да се наблюдават звездите и интересни астрономически явления като затъмнения, пасажи на планетите и др. обясни астрономът Сунай Ибрямов от Шуменския университет.

  „Изграждането на обсерваторията е важна придобивка за шуменския регион. Тя ще се използва като образователен център за природни науки, тук ще се организират изложби и ще се провеждат различни инициативи. С обсерваторията се поставят основите на първия природно-научен комплекс за нашия град”, каза в словото си при откриването директорът на Природен парк „Шуменско плато” Сашо Кунев.

  Той благодари на колегите си, на строителите от фирма „Барс” и преподавателите от Шуменския университет.  

  Обсерваторията сбъдва дългогодишната мечта на учените от Астрономическия център на Шуменския университет в града ни да има такова съоръжение.

   „Така ще подарим на нашите съграждани и гостите на града две очи към небето, там където са отправени и нашите погледи на професионални астрономи”, каза проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение.

  Тя припомни, че телескопите са купени преди 7 години за над 150 000 лв. Оттогава университетът подема инициативата за изграждане на подходяща сграда, където те да бъдат монтирани.

  Летният информационен център, оборудван с обсерватория  е част от проекта Устройство и управление на природен парк Шуменско плато, финансиран по европейската програма „Околна среда 2007-2013”.

  Общата му стойност е 4.9 млн.лв. През юни, по същия проект бе открит и административно-информационен център на входа на „Кьошковете”. По проекта бе направено и цялостно обновяване на туристическата инфраструктура в парка – на основните маршрути и всички заслони. Остана да завърши само благоустрояването на пещерата „Бисерна“. 

  Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

  Общество

  Политика

  Икономика

  Закон и ред

  Здраве

  Култура

  Образование

  Свят

  Спорт

  Любопитно