Смениха статута на сградата на манастир “Св. Панталеймон” край Велики Преслав

08:43, 10 окт 15 25 648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сменен е статутът на сградата на манастир “Св. Пантелеймон” в природен резерват „Патлейна” край Велики Преслав от почивна станция в света обител. Това обяви за Topnovini.bg игуменът на манастира Константин.

До седмица ще излезе официалното решение. Това ще даде възможност Варненската и Великопреславска митрополия да кандидатства по европейските програми за финансиране на основен ремонт на манастир “Св. Панталеймон”. Проектът е изготвен преди години и през 2013 г. с него е кандидатствано по Програмата за развитие на селските райони, но опитът е неуспешен.

По проект се предвижда възстановеният манастир „Св. Пантелеймон” да разполага с 50 килии и още толкова стаи за гости.

За цялостния ремонт на сградата на светата обител са необходими между 6 и 7 млн. лв.

С помощта на дарители е изграден параклис на името на Св. Пантелеймон, ремонтирани и обзаведени са четири стаи в манастира. Те посрещат гости и поклонници целогодишно. Също с дарения е изградена отоплителната инсталация на “Св. Пантелеймон”, от година има и интернет.

 Сред спомоществователите на светата обител е и световно известната певица Ищар, която през 2013 г. дари крупна сума за възстановяването на манастира.

Основната идея за възраждане на манастира е монасите да възстановят и продължат традициите на Преславската книжовна школа, основана през 885-886 г. от княз Борис І Покръстител.

Изграждането на манастира започва в края на 30-те години на ХХ век по инициатива на цар Борис ІІІ Обединител. Масивната сграда от камък и тухла е трябвало да има четири параклиса, а всяко от нивата завършва с арки без последното, което остава недовършено. След 9 ІХ 1944 г. властта превръща светата обител в пионерски лагер.

Кампанията по възстановяването на манастира “Св. Пантелеймон” край старопрестолния Велики Преслав започна преди пет години по инициатива на Варненската и Великопреславска Митрополия. Предисторията обаче датира от десетилетие, когато, покойният вече Варненски и Великопреславски митрополит Кирил успява да откупи сградата на светата обител при търг обявен от Община Велики Преслав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама