Шумен събира елита на автомобилния спорт в 46-тото рали “Стари столици”

15:15, 08 окт 15 / Спорт 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
33 екипажа са подали заявка за участие в най-старото българско рали “Стари столици”, което тази година ще направи своето 46-то издание. Надпреварата ще се проведе на 10 и 11 октомври.

От тези 33 екипажи, 4 ще карат в едномарковия шампионат на Хюндай, а седем ще участват в новосформираната надпревара за Купата на кмета на община Шумен. Всички състезатели ще карат по едно и също трасе.

С №1 в рали “Стари столици” ще стартира шуменецът Петър Илиев, който бе навигатор на трагично загиналия варненски пилот Тодор Славов. Петър Илиев ще кара автомобила на Тодор Славов "Рено Клио" в първите два състезателни етапа. След това автомобилът на Славов ще бъде поставен в сервизния парк на ралито и ще бъде облепен с постери, показващи шампионските трофеи на Тодор Славов.

По този начин организаторите са решили да почетат паметта на пилота, чието първо участие в рали е точно на “Стари столици” през 2005 година.

С №2 в състезанието ще стартира действащият шампион на България и миналогодишен победител в Шумен Пламен Стайков. Пилотът от Кърджали отново ще радва публиката в Шумен, благодарение на шуменски фирми, които са спонсорирали участието му. Стайков ще бъде основен фаворит за спечелване на рали “Стари столици” 2015. Пет са автомобилите "Митсубиши Лансер" Ево 9, като шуменският екипаж Мартин Сурилов/Здравко Здравков ще са най-силната конкуренция на Стайков/Кадир. Водачите във временното класиране за шампионата Георги Василев/Стефан Добрев ще се опитат да вземат максимално точки за да спечелят шампионата тази година. Дебют с "Митцубиши" ще направят Антон Титов/Венцислав Мирчев. Те ще вземат участие с "Митсубиши"-то на Игнат Исаев.

Сред участниците, които ще се борят за челните места са Борис Григоров/Ангел Башкехайов, екипажът от Велики Преслав Христо Атанасов/Марин Иванов, които са втори във временното генерално класиране и други.

Състезанието ще бъде двудневно, като скоростните отсечки ще бъдат в района на Шуменското плато. Цялата дължина на скоростните етапи е 85.1 км.

През първия ден от рали “Стари столици” ще се проведат 4 скоростни етапа с обща състезателна дължина 38.9 км. Церемониалният старт е от 12:30 часа пред община Шумен. Стартът на първия скоростен етап (СЕ) е в 13:38 часа - "Детелината". СЕ номер 2 "В. Великов" (9.00 км) започва от 14:06 часа, следва сервизен парк и две последователни преминавания на "Пивовара" (12.3 км) от 15:39 и 16:42 часа.

За неделя са предвидени 5 скоростни етапа с дължина 46.2 км, като стартът на етап номер 5 Ардашес 1 (6.8 км) е от 9:28 часа, СЕ 6 Новосел (12.00 км) е от 10:11 часа. Следва сервизен парк и отново Ардашес и Новосел от 11:29 и 12:12 часа.

Следва обеден сервизен парк и последен 9-ти скоростен етап "Шуменска крепост" (8.6 км) от 13:55 часа.

Награждаването на победителите е от 14:30 часа пред Община Шумен.

“Стари столици” е най-старото рали в България и се прави без прекъсване и без каквато и да е промяна в името вече в продължение на 46 години, за което време надпреварата напълно закономерно си е спечелила определението „револверно рали“.

Основни организатори и спонсори на ралито са Община Шумен, Министерството на спорта, Българската федерация по автомобилен спорт и шуменски фирми.

Часовият график на скоростните етапи и цялата програма на ралито са публикувани на интернет страницата на състезанието rallystaristolici.com.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама