ИПИ: Равнището на престъпленията срещу личността в Шуменско е високо

10:38, 08 окт 15 25 676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висока нива на престъпленията срещу личността в Шуменско отчитат от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Седмици преди да представи „Регионални профили: показатели за развитие” ИПИ анализира показатели за сигурността и правосъдието на областно ниво.

В него се наблюдава интересна зависимост между данните за престъпността и работата на съдебната система на местно ниво, от една страна, и икономическото развитие, от друга.

Област Шумен е с висока степен на престъпленията срещу личността (като нанасяне на телесни повреди, убийства и изнасилвания) – средно 6,5 престъпления на 10 000 души население.

В Разградско тази цифра е по-висока 7,1 на 10 000 жители, а показателят в област Търговище е 6,2.

Така в Шуменско на 10 000 души население са регистрирани 48,1 престъпления. В разградско те са 46,5, а в Търговище сатистиката показва 49,1.

От ИПИ отбелязват, че това са престъпления, регистрирани от МВР и вероятно в някои области ефективността на полицията или доверието в нейната работа са по-ниски и престъпленията по-рядко се регистрират.

Според института, колкото по-развита икономически е една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на съдебната система, така и при регистрираните престъпления срещу личността и собствеността.

Така например, най-развитата икономически област - София (столица) - е с най-лоши показатели в сферата на сигурността и правосъдието. Областите София (столица), Благоевград, Бургас и Варна са в дъното на класацията за сигурността и работата на местната съдебна власт, но пък са с едни от най-високите оценки за икономическо развитие.

От друга страна областите Кърджали, Смолян, Силистра и Ловеч се характеризират с ниска престъпност и относително ефективна местна съдебна система, но слабо икономическо развитие. Както обикновено, има и изключения – област Габрово, например, е с едни от най-добрите икономически показатели, но и с относително ниска престъпност, умерена натовареност и относително ефективна работа на наказателните съдии в окръжния съд. Областите Кюстендил, Сливен и Монтана пък са примери за слаба икономика, но и лошо представяне в сферата на сигурността и правосъдието.

При престъпленията срещу собствеността – измами, кражби, обири и др., трите области пък са с относително нисъка престъпност.

В данните на Института е включена и натовареността на наказателните съдии в окръжните съдилища.

Според тях там също се показва правопропорционална връзка със степента на икономическо развитие на областите.

Графиката поставя трите области в границите на ниската натовареност.

В Шуменско съдиите имат средно по 7,3 дела на месец. На магистратите в Лудогорието се падат по 6,2 дела, а тези в Търговище са водачи в листата за най-ненатоварени съдии с 3,5 дела.

От ИПИ отбелязват, че както при съдилищата с относително висока натовареност, така и при тези с ниска натовареност, ефективността на съдилищата, измерена като дял на висящите наказателни дела и дял на наказателните дела, приключили в 3-месечен срок, е сравнително по-ниска.

От 2010 г. до 2013 г. като цяло натовареността на съдиите от наказателните отделения на окръжните съдилища намалява от 10,8 до 8,3 дела на месец на съдия. В същото време това не се отразява на продължителността на водените дела. Въпреки че през 2013 г. спрямо 2010 г. натовареността на съдиите намалява с над 30%, делът на делата, завършили в 3-месечен срок, намалява едва с 2,7 пр.п. (от 91,1% на 88,4%), а този на висящите дела се увеличава с 0,7 пр.п. (от 7,8% на 8,5%).

Според Института това говори за задълбочаваща се неефективност на правораздавателната система на местно ниво.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама