Номинация за 1 млн. долара получи шуменски учител

11:13, 06 окт 15 25 798 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преподавателят по информатика в СОУ „Сава Доброплодни” Ангел Ангелов е получил номинация  за „Global Teacher Prize” - Световна награда за учители от 1 млн. долара. Световната награда за учители е инициатива на "Фондация "Варки", чрез която да изрази признанието и да подчертае важността на учителската професия.

Шуменецът е предложен за престижното отличие от своя колежка учител по английски език в Стара Загора.

„Тази номинация би била абсолютно невъзможна без учениците и колегите ми от СОУ „Сава Доброплодни”, каза Ангелов пред Topnovini.bg и допълни, че е станал известен именно покрай успехите на неговите възпитаници.

Повод за номинацията са всички наградите и постижения, които информатикът и негови ученици са спечелили. Тази година Ангелов бе награден за иновативен учител от водещата компания в компютърните технологии Майкрософт.

Информатикът обясни, че номинация се извърша по електронен път, като могат да бъдат номинирани много учители. След това жури отсява кандидатите и 50 от тях ще бъдат поканени в Дубай догодина, където ще бъде обявен победителят.

„Наградата от 1 млн. долара се дава с условие, че ще се вложи в образование”, казва Ангелов и обясни, че друго условие е спечелилият да остане учител поне още 5 години след като вземе наградата.

Той обясни, че ако получи наградата ще я използва за стипендии и финансиране на талантливи ученици.

„Другата ми мечта е да се занимавам с деца бежанци”, каза учителят и обясни, че те се нуждаят от образование и би искал да направи всичко възможно тези деца да учат.

Ангел Ангелов е получавал многократно предложения за работа извън Шумен и България. Той е отказвал, защото не иска да напуска града.

„Бих могъл да работя навсякъде. В чужбина не се чувствам удобно. Шумен е спокоен и си харесвам мястото”, категоричен бе Ангелов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама