Работни срещи в Истанбул проведе Българско-турската камара

14:05, 09 сеп 15 25 695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двудневно работно посещение в Истанбул проведе ръководството на Североизточната българско-турска търговско-индустриална камара (СБТТИК), съобщиха от палатата.

Председателят на Управителния съвет Фикрет Индже, изпълнителният директор Венцислав Венков и членът на УС Едис Емре посетиха в понеделник Генералното консулство на Р България в Истанбул. На срещата с Ангел Ангелов, генерален консул и търговския аташе Тошко Томов бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между Камарата и нашето дипломатическо представителство там.

Представителите на Камарата поставиха въпроса за търсене на стратегически фирми в Турция, които да помагат на наши бизнесмени, решили да създават работни места на юг. Става въпрос за разрешителни режими, митнически контрол, санитарно-хигиенни норми и др. Засегнат беше въпросът с улеснено издаване на визи за турски бизнесмени, работещи в България. Особено актуален е въпросът с някои антидъмпингови мерки, които турското правителство прилага към български износители. Българските дипломати обещаха да сътрудничат на Българско-турската камара в Шумен, като всеки конкретен случай или казус ще бъде задълбочено проучен и решен.

Във вторник представителите на Камарата проведоха среща с ръководството на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки (DEİK) към турското министерство на икономиката. Срещата беше в централата на DEİK в свръхмодерния Ривър Плаза в ситито на Истанбул. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между двете страни. В срещата участваха председателят на съвета Ялчън Егемен и членовете му Мехмед Бучукоглу и Осман Ак.  Фикрет Индже постави въпроса за сътрудничество в областта на търсене на стратегически партньори, както на български фирми с намерения за бизнес в Турция, така и за турските в България. Той изтъкна ролята и свършеното досега от Камарата в това отношение. И двете страни се съгласиха, че въпреки многото усилия все още турският бизнес знае малко за условията, които България предлага, и в частност Североизточна България. Ръководството на DEİK и на СБТТИК се договориха да подпишат съвместен протокол за сътрудничество, в който да намерят място всички въпроси на бъдещата работа.   

Подобни работни среща на Българско-турската камара в Шумен предстоят и в други големи промишлени центрове на Западна Турция.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама