Бистрят визията на “Тежкия полк” в Шумен до края на септември

13:32, 04 сеп 15 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на септември главният архитект на Община Шумен Снежана Андреева трябва да предложи на кмета Красимир Костов окончателната визия за благоустройството на терена на “Тежкия полк”. Това каза за Topnovini.bg зам.-кметът Иван Йонков.

Предстои заснемане на терена и сградите.

Екип от четирима архитекти са изготвили двата варианта на предложенията за превръщането на “Тежкия полк” в Шумен в зона за спорт, развлечение, културни прояви и отдих. “Не е изключено ключовите елементи от двата да се обединят в един нов проект. Според финансовия ресурс, с който Общината разполага трябва да се работи по окончателен идеен проект, а е възможно и по работен. За тази година Общината е заделила 20 хил. лв. Целта е през 2016 г. да има готов проект, с който да кандидатстваме за финансиране по европейските програми”, коментира още зам.-кметът Иван Йонков.

Концепциите за благоустройството на Тежкия полк са разгледани от Експертен архитектурен съвет. Предстои да се разгледат от кметското ръководство.

Двата варианта бяха качени на сайта на Общината, като шуменци имаха възможност до края на август да се запознаят с тях и да направят предложения за бъдещата визия на новата зона за спорт, развлечение и отдих. Като цяло обаче гражданите не проявиха интерес към архитектурните предложения.

Единият вариант на архитектите е на част от територията на бившето военно поделение “Тежък полк” е да се превърне в парк със обособени зони за спорт и културни прояви. Предвижда се изграждането на тенис кортове, игрища за различни спортове, детски площадки, ремонт и модернизиране на закрития басейн и спортната зала. На ключово място е предложено да се поставят пеещи фонтани със специални светлинни ефекти.

Вторият вариант предлага създаването на площадки за мини футбол, баскетбол, четири тенис корта за официални състезания, реконструкция и обновяване на спортната зала и плувния басейн, площадка за стрийт фитнес, както и алеи за велосипедисти, сграда за музикални и културни прояви и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама