Настаниха в приемно семейство последното дете от ДМСГД в Шумен

15:31, 27 авг 15 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последното дете от Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Шумен тази седмица бе настанено в приемно семейство, съобщиха от пресцентъра на УНИЦЕФ-България.

Шестмесечното момченце е настанено в приемно семейство от община Велики Преслав.

През октомври 2010 г. в ДМСГД-Шумен са настанени 107 деца, а до 2015 г. те се увеличават с още 46.

От всички 153 дечица 25 са реинтегрирани в биологичните си семейства, 64 са настанени в приемни семейства, 38 са осиновени, 8 са преместени в Центрове за настаняване от семеен тип, 6 са настанени в друго ДМСГД по молба на родителите, а 9 от децата са починали.

Още 70 новородени от област Шумен са се сдобили с приемни родители още докато са били в родилния дом.

Над 3500 семейства са получили подкрепа от семейно-консултативните центрове, а близо 2000 семейства ползват услугите на Центъра за майчино и детско здраве.

От УНИЦЕФ-България припомнят, че благодарение подкрепата на хиляди българи по време на благотворително шоу „Великолепната шесторка 2“ по bTV, организацията стартира процеса по създаване на мрежа от услуги за подкрепа на уязвими семейства и малки деца в област Шумен и закриване на Дома за медико-социални грижи за деца. Крайната цел бе създаване на модел за закриване на домовете за деца чрез изграждане на услуги за подкрепа на семействата и превенция на раздялата на децата от семействата. 

Партньори в инициативата са Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, Агенция социално подпомагане, общините в област Шумен, неправителствени организации, граждани, компании от частния сектор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама