Условна присъда за Нурхан, който при катастрофа уби бременната си съпруга

11:25, 27 авг 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Условно наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, с 4-годишен изпитателен срок, и лишаване от правото да шофира за 2 години е присъдата, наложена от Шуменския окръжен съд на Нурхан Шабанов, който при катастрофа край Каолиново уби бременната си в деветия месец съпруга и нероденото дете.

Пътно-транспортното произшествие стана на 1 декември миналата година около 14,45 часа. 21-годишната Назмие Шабанова и мъжът й Нурхан (33 г.) се връщали от преглед в шуменската болница със "Ситроен Ксара". По надолнище и на хлъзгав път автомобилът се движел с висока скорост, внезапно излязъл вляво от пътя и се забил в дърво. На мястото била извикана линейка, но жената починала в ръцете на лекарите. Не бе спасено и бебето. Съпругът Нурхан се отърва с фрактура на дясната ръка. Изпробван бе с дрегер, който не отчете алкохол.

Шуменският окръжен съд призна Нурхан за виновен, че е нарушил правилата за движение и е шофирал с несъобразена с пътните условия скорост. Експертизата е показала, че Нурхан е карал със скорост 96.7 км/ч, при разрешена 90 км/ч и в следствие на това е причинил по непредпазливост смъртта на съпругата си и нероденото дете.

При определяне вида и размера на наказанието съдът е отчел, че извършеното от Нурхан деяние е с висока обществена опасност. ШОС е взел и предвид процесуалното поведение на подсъдимия, който е изразил съжаление за случилото се.

Освен това съдът е преценил, че до катастрофата Нурхан не е нарушавал тежко Закона за движение по пътищата и не е осъждан, няма и други противообществени прояви. В мотивите си ШОС заявява, че това обуславя и ниската степен на обществена опасност на дееца. От друга страна съдът е преценил, че от престъпното поведение на подсъдимия е починала неговата съпруга, която е била бременна в деветия месец. Отчел е и че превишаването на скоростта от страна на Нурхан е минимално, но съществено при зимните атмосферни условия. С оглед на тези мотиви съдът е наложил наказание при баланс на смекчаващите и утежняващите отговорността обстоятелства.

Освен условната присъда и отнемане на книжката за две години ШОС осъжда Нурхан да заплати по сметка на Областната дирекция на МВР в Шумен сумата 775,44 лева като разноски, направени в досъдебното производство, както и сумата от 5 - пет  лева за издаването на изпълнителен лист.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Варна в петнадесетдневен срок от постановяването на решението на ШОС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама