16-килограмова любеница стана първенец на Празника на динята в Салманово/снимки/

21:23, 23 авг 15 / Любопитно 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бостанджията Тодор Митев от село Радко Димитриево грабна първата награда за най-голяма диня на Празника на динята, който се проведе тази вечер в шуменското село Салманово. Рекордьорката закова кантара на 16. 890 кг.  и впечатли гостите на фестивала с едрината си.

„Дините са много полезни, пречистват организма и помагат при сърдечни болести и диабет. Тази година заради горещото време сладките плодове узряха по-рано и даже загубиха по 3-4 кг. от теглото си от жегата на полето“, обясни 65-годишният бивш военен, който единствен в Шуменско отглежда дини от холандския сорт „Романс“. За него е характерно, че плодовете стават много големи и сочни, семената са от Любимец, обясни стопанинът.

Той отглежда дини вече 45 години, а освен тях сади краставици, пипер, домати и други зеленчуци в Радко Димитириево.  Освен, че е бил офицер в армията, Митев преподавал и военно обучение и практика в Икономическия техникум в Шумен.

Сега е зеленчукопроизводител и се гордее с рекордьорките любеници и вкусните си зарзавати. Той и друг път е печелил първо място на Празника на динята, засрамвайки производителите от Салманово, които са прочути в Шуменско с качествените си дини.

В надпреварата за най-едри плодове второ място спечели 9-годишният Кристиян Колев, който участва с отгледаната в бостана на баща му диня с тегло 14.425 кг. На трето място остана любеницата на най-малкия участник – 4-годишният Йордан, която тежеше 13.195 кг.

Много участници събра и традиционното дефиле с динени фенери, изработени от деца от селото с много фантазия. Освен изрязаните в кората отвори, някои от моделите имаха и нестандартна украса от стари автомобилни свещи, тел  и дори нанизи от мъниста.

На тазгодишният празник,който е 28 –ми  поред обаче липсваха обичайните купчини със сладките плодове, защото тази година те узрели по-рано и ботанджиите ги продали още в края на юли. Само двама търговци предлагаха  стоката си на сергиите, по 0.50 лв. килото.

Според кмета на селото Йордан Киров салманчани масово се отказват да отглеждат дини, в селото сега бостани имат едва 5 човека на общо около 40 дка, а преди площите надвишавали 200-300 дка. Причината е, че големите търговски вериги подбиват цената като предлагат плодовете за по 0.29 лв. за килограм, отсича Киров.

„Българската диня е много вкусна, но гръцките са по-евтини - по 0.30 ст. килото  и заливат пазара“, категорична е и кметицата на великотърновското село Никюп Йорданка Атанасова. Там от 4 години също провеждат подобен празник.

“Взехме идеята от Салманово и дойдох специално да ги поздравя“, допълни кметицата и разказа, че на техния празник гощават всички гости с безплатна диня. Според нея повечето производители отглеждат американския хибриден сорт „Кримсон“, защото е много устойчив и добре вирее в нашия климат.

Депутатите от политическа партия „ГЕРБ“ Любомир Христов и Ралица Тодорова също уважиха празника на салманчани и ги поздравиха с пожелания за здраве и берекет.

Част от традиционната програма бяха и атрактивни състезания по бързо ядене на диня, конкурс за детска рисунка на тема “Дини и лято“, а майстори на народни занаяти изложиха изработени от тях предмети.

Акцент в програмата бе и кулинарната изложба, както и изпълненията на вокални и танцови фолклорни ансамбли. Всички групи получиха специални плакети за участие, изработени във формата на динен лист.

28-то издание на Празника на динята в Салманово се проведе с финансовата подкрепа на дарители и Община Шумен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама