Бизнесът в Шумен подкрепя протеста срещу повишаването цените на тока

07:32, 29 юли 15 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнесът и работодателските организации в Шумен подкрепят националния протест днес срещу повишаването на цените на тока от 1 август. Това заявиха за Topnovini.bg председателите на местните организации на КРИБ – Сузана Недева и Търговско-промишлената палата Христо Дечев.

“Не улицата ще реши проблема. Ние заставаме зад декларацията на работодателските организации, която бе оповестена преди повече от месец и бе подкрепена от КНСБ и КТ “Подкрепа”, бе категоричното мнение на председателят на Търговско-промишлената палата в Шумен Христо Дечев във връзка с ефективните протести на работодателските организации у нас насрочен за днес. Дечев обясни, че местните индустриалци подкрепят изцяло протестите, но в Шумен ефективни действия няма да има.

“Не е редно работодателите да протестират по този начин. Ние сме направили нашите предложения за овладяване на ситуацията, но липсва добра воля за прилагането им”, коментира още Христо Дечев и добави, че всеки работодател е свободен сам да вземе решение дали да протестира ефективно.

Поредното недоволство на бизнеса бе провокирано от предвиденото за 1 август повишение на цената на тока, което за фирмите ще е между 15 и 20 процента, заради предложения от КЕВР скок в добавките “Задължения към обществото”.

Протестът се подкрепя и от структурата на Българската стопанска камара в Шумен.

От КНСБ в Шумен също застават зад недоволството на бизнеса. “Исканията са обосновани и справедливи, защото вдигането на цените на тока ще доведе до допълнителни непредвидени разходи, оскъпяване на продукцията свиване на износа и закриването на работни места”, коментира председателят на КНСБ в Шумен Анета Денева.

Остро недоволства от предложението на КЕВР изрази и собственикът на фирма “Цитрон” Азис Садула, който обяви, че днес за определен период от време ще спре работата на машините. “Ако има, кой да ни организира аз съм готов да изляза да протестирам и на улицата. Това положение вече не може да се търпи”, заяви Садула и обясни, че на световния пазар цените на горивата падат, а у нас се вдига цената на тока. “Ако парите, които се наливат в енергийната сфера се дадат за развитие на бизнеса ще има много по-големи ползи за държавата, а така те влизат само в няколко определени джоба. Това е пример за олигархична зависимост. От електроцентралите в Бобов дол токът излиза на цена от 80 лв., а на нас ни го продават за 250 лв.”, коментира Азис Садула и посочи, че това е 150% увеличение. Бизнесменът направи сравнение с транспортните разходи на фирмата си, като посочи, че те са в размер на 4% и изрази недоумение с калкулациите, които се правят, за да си повиши цената на тока от производителя до потребителя със 150%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама