“Царската” гара в Мадара може да стане музей

16:54, 27 юли 15 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старата сграда на гарата в Мадара ще се превърне в музей, ако общинският съвет в Шумен даде съгласие за промяна в собствеността й.

Зданието, което сега е публична държавна собственост първо трябва да премине във владение на община Шумен, като идеята е държавата да я прехвърли безвъзмездно, стана ясно на днешното заседание на правната комисия към Общинския съвет.

“Сградата е строена през 30-те години на миналия век специално за Мадарския конник и е открита от Цар Борис Трети. Преди 15 години пътнически превози промениха статута й от гара на спирка. Така старата гара затвори врати, а сега пред нас стои въпросът да я съхраним за идните поколения”, каза кметицата на Мадара Антоанета Иванова.

Според директора на Регионалния исторически музей в Шумен Георги Майсторски, старата гара е особено подходяща за нуждите на културния институт и вече има няколко идеи за това как може да изглежда. Там би могло да се направи изложбена зала, а и да се организират културни събития и временни експозиции.

Директорът на музея е депозирал в общината докладна записка в която е описано, че скалният релеф „Мадарски конник“, като Глобален символ на България представлява особен интерес и там редовно се провеждат симпозиуми по скулптура и живопис, конференции, тематични екскурзии и изследователски проекти.

РИМ – Шумен не разполага с достатъчно изложбени и фондови площи, което пък не позволява да се реализират пълноценно различни инициативи.

С  построяването на новата ЖП спирка в центъра на село Мадара, бившата сграда на ЖП гарата, остава отдалечена и неизползваема, се посочва в докладната записка до Общинския съвет.

Сградата е построена през 1933г. и е с архитектурна и историческа стойност.

Междувременно стана ясно, че държавното предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ е изразило с писмо становището си относно възможността за предоставяне за управление на имота на Община Шумен.

Ако съветниците одобрят предложението на сесията в четвъртък, те ще възложат на кмета на общината да внесе искане чрез Областния управител за решение на Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне в собственост на имота, а при невъзможност алтернативно за безвъзмездно за  предоставяне за управление по реда на Закона за държавната собственост.  

             

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама