Над 60 хил. лв. са събрани за възстановяване на Голямата базилика в Плиска

12:41, 05 юли 15 / Култура 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 60 хил. лв. са събрани до момента в кампанията за възстановяване на Голямата базилика в първопрестолна Плиска. Това обяви за Topnovini.bg инициаторът на благотворителното дело проф. Божидар Димитров.

Сред най-крупните дарители са бизнесменът от Шумен Илия Попов с 10 хил. лв., нотариус Ася Асенова дарила 5 хил. лв. Дарение от 10 хил. лв. е направила и парламентарната група на Патриотичния фронт, още 5 хил. лв. е дарил Стефан Шарлопов.

Сумата от 681 лв. са събрали за кампанията възпитаниците на Немската гимназия в София. “Сумата отговаря на една от предполагаемите години на създаването на българската държава. Така са решили учениците”, коментира проф. Божидар Димитров. Той изрази благодарност към всички обикновени българи, които са се включили в благотворителната инициатива според възможностите си. “Тук сумите варират в широк диапазон от 10-15 лв. до по крупни дарения. Това ме радва, защото показва, че обикновеният българин има отношение към историческата ни памет”, каза още ученият и добави, че мечтата му е всеки българин да дари колкото може да задели, защото така ще се създаде усещането за общност и обединение около едно национално и обществено значимо дело.

Той припомни, че премиерът Бойко Борисов е патрон на благотворителната кампания за възстановяване на четирите най-значими за българското средновековие сгради – Голямата базилика в Плиска, Златната църква във Велики Преслав, дворецът на Асеневци на Трапезица и крепостните стени и четирите манастира на най-голямото в средните векове българско пристанище Созопол.

Възраждането на идеята за реставрация на знаковите исторически обекти бе възродена през пролетта на тази година. Успоредно с това бяха създадени местни Инициативни комитети за набиране на средства. Същинската набирателна кампания стартира преди месец, като всеки от дарителите може да избере, за кой от посочените паметници дава пари.

През май Министерски съвет одобри отпускането на 500 хил. лв. за довършване на проучванията на Голямата базилика в Плиска, а преди броени дни при разкопки на Свещения кладенец в храма археолозите откриха символичния гроб на Св. Боян Енравота – първият български мъченик за християнската вяра и син на кан Омуртаг.

Предстои в близко време да стартира и есемес кампания за набиране на средства за възстановяване на знаковите за българското средновековие сгради.

През юли ще започнат и първите възстановителни дейности, като по предварителни прогнози на проф. Божидар Димитров е възможно реставрацията на Голямата базилика в Плиска да приключи до две години, а за цялостното възстановяване на храма ще са необходими около 8 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама