Прабългарската юрта на Паметника чака ремонт

17:33, 01 юли 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Юртата, поставена преди 2 години на паметник “Създатели на българската държава” в момента е вдигната и прибрана на склад, тъй като се налага укрепване на платформата й, съобщи директорът на Общинското предприятие по туризъм “Мадарски конник” Добромир Жеков.

“Оказа се, че под дървените скари в подовата част на юртата се задържа вода и основата й се килна на една страна. От укрепване се нуждае и куполът й. Вероятно метеорологичните условия са причина за повредите, все пак в продължение на 2 години постройката е на открито, изложена на вятър, дъжд и сняг”, допълни Жеков.

До седмица се очаква специалисти от варненската фирма, която е изработила и монтирала съоръжението, да дойдат и да направят ремонта, който ще струва около 800 лв.

Topnovini.bg припомня, че прабългарската юрта бе най-новата атракция на паметника, открита на 15 юни 2013 г. с идеята да привлича туристите край комплекс „Създатели на българската държава”. За нея бяха дадени 14 хил. лв. по проект, изпълнен по програмата за развитие на туризма и финансиран от Община Шумен.

Идеята беше при обиколката на комплекса, посетителите да могат да видят отблизо типичните прабългарски одежди и снаряжение, както и автентични образци, дело на майстори-занаятчии.

Сред предлаганите атракции влизаха още стрелба с лък, тъкане на стан, както и възможност посетителите да запечатат моменти от туристическата обиколка, облечени в реплики на прабългарски костюми.

“Юртата се радваше на голям интерес от страна на чуждестранните туристи, турската национална телевизия TRT даже направи репортаж за нашата атракция”, разказа Жеков. По думите му, тя ще бъде монтирана веднага след ремонтирането на платформата и до десетина дни пак ще посреща туристи.

Само за разглеждането й входът е 1 лв., посещението с беседа, обличане на костюми и стрелба с лък струва 5 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама