До месец съдът решава за фалита на "Топлофикация" – Шумен

15:25, 01 юли 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският окръжен съд даде днес ход на делото, образувано по жалбата на изпълнителния директор на "Топлофикация" ЕАД Димитър Димитров срещу решението за фалит на дружеството.

Topnovini.bg припомня, че то бе взето от Общото събрание на кредиторите на 23 април, тогава те отхвърлиха втория оздравителен план на ТЕЦ-а, предложен от собственика.

На днешното заседание, съдия Йордан Димов изслуша мотивите на изпълнителния директор Димитър Димитров и прие писменото становище на директора на “Булгаргаз” по жалбата, представено от юрисконсулта на компанията.

Съдът ще се произнесе по иска в едномесечен срок.

“Съдебната сага продължава вече 1.5 година, убеден съм, че кредиторите ще бъдат по-удовлетворени, ако “Топлофикация” избегне фалита. В оздравителния план предлагаме чрез дейност – нецентрализирано сградно топлоснабдяване,  в рамките на 5 години да върнем частично дълга си - близо 7 млн. лв.

Поведението на кредиторите за мен е непонятно, тъй като от разпродажба на имуществото на дружеството за скрап, ще се съберат не повече от 2.5 млн. лв.”, каза Димитров. 98% от задълженията на шуменския ТЕЦ са към “Булгаргаз”, останалите 2% са към НАП и други кредитори.

"Енергоснабдяване" приватизира общинската "Топлофикация" - Шумен миналата година за 10 хил. лв.

Цената беше толкова ниска, заради огромните задължения на общинското дружество. Тогава Димитров се ангажира да инвестира 2.1 млн. лв. в срок до три години и да разкрие 45 работни места.

На 11 март 2014 г. новият собственик беше вписан в Търговския регистър, а два дни по-късно дружеството беше обявено във фалит. Най-големият кредитор на шуменската “Топлофикация” е “Булгаргаз”, на който топлинното дружество дължи над 22 млн. лв. Задълженията към НАП пък са над 124 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама