Област Шумен е с най-много приемни семейства в България

12:07, 29 юни 15 25 664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
187 са приемните семейства в Шуменско и това отрежда първо място на областта по този показател. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп Интернешънъл" за състоянието на приемната грижа в България, проведено по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

Децата настанени към средата на годината в приемни семейства в Шуменска област са 197. От регистрираните 187 приемни семейства в областта към месец март в 31 от тях няма настанени деца, сочат данните от проучването.

Към края на март 2015 година в България приемните семейства са 2362, а в техните домове живеят 2304 деца. След Шумен по брой приемни семейства следват Варна (175), Плевен и Монтана (144). В град София приемните родители са само 63. Най-малко приемни семейства има в област Кърджали – 23.

Близо 600 са приемните родители без деца, като най-много са в област Пазарджик (46). 446 приемни семейства са заличени от регистрите, като причините са основно две: част от тях стават осиновители на приемните си деца, а друга част не успяват да се справят с раздялата с децата, поради липсата на подкрепа и системата ги обявява за „несправили се“.

Момичета от български произход, между 2 и 5 -годишни, са основно децата в приемна грижа, показват наблюденията на Националната асоциация за приемна грижа. 2 от 3 деца в приемни семейства са от български етнически произход, а все повече деца идват от домовете на собствените си родители. Причините -  насилие в семейството, липса на грижи и бедност.

Профилът на приемното семейство в България е :традиционно семейство, с двама партньори, между 40 и 50 години, завършили средно образование и отгледали поне едно дете.

Водеща мотивация за това да приемат деца без родители в домовете си продължава да е личното разбиране, че трябва да се помогне на дете в беда.

Българите знаят какво е приемна грижа, показва социологическото проучване. Близо 70 процента от българите свързват приемната грижа с временното отглеждане на деца, лишени от родителска грижа, в семейство. 37 на сто от българите са готови да станат приемни родители, ако получават издръжка и заплата за отглеждането на детето, 20 на сто се страхуват да станат приемни родители, а за 11 на сто заплатата и издръжката не са от значение, ако станат приемни родители, показват още данни от изследването на Националната асоциация за приемна грижа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама