Сериозни поражения е нанесла градушката в Шуменско

14:08, 27 юни 15 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последната градушка, която падна преди седмица в Шуменско, е нанесла най-големи поражения в землището на село Дибич. Това съобщи главен експерт в Областната дирекция “Земеделие” Магдалена Йорданова

От градушката частично е засегната реколтата в Дивдядово, в част от землището на селата Ветрище и Илия Блъсково.

Междуведомствена комисия,  включваща институциите занимаващи се със земеделие, продължава с обходите за изчисляване на щетите.

В землището на село Дибич реколтата е срината на 100%. Нанесени са щети на посеви от ечемик, рапица, царевица, слънчоглед. Има нанесени щети на корнишони, домати, фасул.

Досегашната равносметка, направена на базата на подадените от земеделските стопани заявления сочи, са нанесени щети върху 176 дка царевица. От обходените 740 дка насаждения от рапица се оказва, че 90% от тази култура е унищожена.

206 дка е пшеница също е унищожена изцяло. От обходени 20 хил дка слънчоглед напълно пропаднали са 239 дка. От 800 дка обходени с ечемик /зимен/ 109 дка са пропаднали.

От тези пропаднали площи не може да се очаква никаква реколта, уточняват от ОД “Земеделие”

От градушката е пострадала 20 дка орехова градина. 90% от орехите са съборени на земята и не се очаква добив.

От последната градушка са унищожени и около 5 дка корнишони и 5 дка фасул.

През май градушка е унищожила реколта в селата Менгишево, Кладенец и Друмево.

В Менгишево са унищожени 100 дка ягодови и 50 дка малинови насаждения. В Кладенец и Друмево са били нанесени частични поражения. Но стопаните прогнозирате, че от очаквания от тях добив от 600 кг на дка ще се съберат едва 200 кг на дка.

Наблюденията на експертите показват, че производителите не искат да унищожават насажденията си независимо колко са пострадали и ще събират реколта от това, което е останало.

Магдалена Йорданова обобщи, че тези данни са на база на подадени заявления от стопаните и обходени земи от Междуведомствената комисия.

В Областната дирекция продължават да пристигат заявления. От дирекцията увериха, че ще бъдат обходени всички терени, за които стопаните са сигнализирали, че има поражения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама